• Telefon: (96) 257-070
  • jegyzo@beledhivatal.eu
Vásárosfaluban továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítségére az idősek

Vásárosfaluban továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítségére az idősek

A kis költségvetéssel működő falvak büdzséjét jelentősen megterhelik a szociális kiadások, de Vásárosfalu polgármestere szerint bármilyen elvonás sújtja az önkormányzatokat, az idősek megsegítésére és a gyerekek támogatására minden körülmények közt szükség van. A családsegítő szakembereire és a falugondnoki szolgálatra egész éven át számíthatnak – jegyezte meg Molnár Sándor.

Vásárosfalu polgármestere elfogadta, hogy minden önkormányzatnak ki kell vennie a részét a koronavírus elleni védekezésből, de ettől függetlenül rosszul érintette a néhány száz lelkes települést a gépjárműadó átcsoportosítása.
A megközelítőleg 18,5 milliós költségvetéssel gazdálkodó községnek 5,2 millió forintot jelentett a gépjárműadó. Erről a bevételről most egy az egyben le kell mondaniuk – állapította meg Molnár Sándor. A 2019-es önkormányzati választás után felállt új képviselő-testület egy fő kivételével szinte teljesen kicserélődött. Új lendülettel, előrevivő elképzelésekkel és viszonylag jónak mondható költségvetési számok tudatában álltak neki a munkának – tette hozzá a polgármester.

Vásárosfaluban is nagyon örülnek a Magyar Falu Program száz százalékban támogatott pályázatainak, de előfordul, hogy a maximum összeg sem elegendő az elképzelések megvalósítására, ezért ilyenkor ki kell egészíteniük az önrésszel. Molnár Sándor példaként említette a 90 százalékban elkészült kultúrház felújítását. Már jó előre tudták, hogy az elektromos hálózat cseréjére is szükség lesz. Az önkormányzat felkészült a plusz kiadásra és félre is tette a 1,5 millió forintot, de a gépjárműadó elvételével ez a pénz is elszállt. Nem kis harcok árán, egyéb pénzösszegek átcsoportosításával jutottak el oda, hogy ha nem is valósul meg minden álmuk, de legalább megindulhat az élet a Linkó Faluházban.
A gépjárműadó-bevétel állami kasszába történő befizetése miatt sajnos a járdák és az utak építéséről, temető rendbe tételéről is le kell mondaniuk – panaszolta a településvezető, aki megköszönte a képviselő-testületi tagoknak, hogy megértéssel fogadták el a helyzetet, és az elmaradó munkákat nem kérték rajta számon, mint beteljesületlen ígéreteket.

A képviselők az esztendő első felében is folyamatos kapcsolatban voltak egymással, de tovább nehezítette az önkormányzatok dolgát, hogy a koronavírus fertőzöttek növekvő száma miatt tavasszal el kellett halasztani a hivatalos testületi üléseket is. A megváltozott pénzügyi helyzet miatt már első alkalommal jobbnak látták, ha új költségvetést terveznek. Sajnos a település működtetésén kívül semmi más nem fér bele – hangzott a szomorú megállapítás.

Vásárosfaluban a segítségre szoruló kisnyugdíjasok évek óta térítésmentes ellátásban részesülnek. Az idősek gondozása az önkormányzatnak évente kb. egymillió forintjába kerül, de bárhogy is alakul a költségvetés, ebből nem enged a polgármester. – Ha tetszik ha nem, ezt ki kell fizetni. A szociális támogatásokra megy el sok pénzünk. Idén nem tudjuk támogatni a beiskolázást, nem osztunk csomagokat az idősek napján, de ezt nem vagyok hajlandó visszavonni a gondozási díj önkormányzat általi kifizetését, mert olyan hetvenöt-nyolcvan-nyolcvanöt éves emberek kapják, akiknek kicsi a nyugdíjuk – tette hozzá.


Nyomtatás